Een aantal handige tips om je tuin klaar te maken voor de winter.

Een aantal handige tips om je tuin klaar te maken voor de winter.

Er is een juiste voorbereiding nodig om in het voorjaar weer te kunnen genieten van onze tuin. De beste maand om je tuin klaar te maken voor de winter is oktober. Wij geven je een aantal tips om je tuin gereed te maken voor de koude wintermaanden.

Snoeien in november

De perfecte periode om te snoeien is in de herfst. Voordat de winter echt begint kunnen hagen en fruit- en notenbomen wel een goede snoeibeurt gebruiken. Niet alles moet je snoeien want vlinderstruiken en hortensia’s moet je aan het eind van het najaar pas snoeien. Wat velen niet weten is dat een plant moet herstellen van een snoeibeurt, vooral als het koud is, is dit lastiger voor planten. Dit is dan ook de reden waarom je beter voor november kunt gaan snoeien. Om de plant onnodige schade toe te brengen is het noodzakelijk dat je scherp gereedschap gebruikt.

Opruimen van blad en andere troep

Het is raadzaam om bladeren op te vegen want laat je de bladeren liggen en gaan ze rotten, dan kan dit zorgen voor lelijke vlekken op de tuintegels. Bladeren die onder de heg of bij een schutting liggen, kun je prima laten liggen want dit heeft weer voordelen voor de vogeltjes. Er leven namelijk veel insecten onder blad en die zijn uitermate geschikt als voeding voor de vogels.

Opbergen of bedekken van tuinmeubelen

Zodra de koude maanden zich aandienen ruimen de meeste mensen hun tuinmeubelen weer op. Alvorens je dit doet is het raadzaam om de meubelen eerst goed te reinigen. Voor het behoud van je tuinmeubelen is het belangrijk om deze goed af te dekken en mits mogelijk op te bergen in een schuur of garage.

Zet je tuinplanten binnen

Heb je planten in je tuin staan die niet goed tegen de kou kunnen? Haal ze dan in de herfst nog naar binnen. Dit is eigenlijk best leuk, want zo breng je je woonkamer ook al helemaal in de herfstsfeer. Als het weer wat warmer wordt buiten, kun je de planten ook weer buiten zetten. Zorg je wel voor een leuke pot?

Zorg voor een mooi gazon

In het najaar hebben we het geluk dat gras niet zo heel hard groeit, en dus hoeven we minder vaak de maaimachine te pakken. Wel is het raadzaam om in de herfst toch nog een keer te maaien maar het wel iets langer te laten dan normaal, dit zodat er geen onkruid of mos door heen kan groeien. Verwijder wel altijd gevallen bladeren van het gras anders krijg je gele plekken.

Geef extra aandacht aan de vijver

Het is raadzaam om maatregelen te nemen als je een vijver in de tuin hebt. Blad in een vijver is niet goed daar deze namelijk in het water heel snel rotten. Om dit te voorkomen kun je het beste een netje over de vijver plaatsen. Een grote schoonmaak van de vijver kun je het beste in het najaar doen, dit daar de vissen en andere flora en fauna dan het minst actief zijn.

Help vogels de winter door

Als het op voedsel aankomt, kunnen vogels in de winter wel wat hulp gebruiken. Plaats een vogelhuisje in de tuin en hang daar wat vetbollen en pindaslingers aan. In het huisje is een bakje water ook zeer welkom.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven