Niet weggooien: tips voor het schoonmaken en hergebruiken van oude sieraden!

Niet weggooien: tips voor het schoonmaken en hergebruiken van oude sieraden!

In vrijwel ieder huis is wel een lade te vinden waar sieraden in liggen die al jaren niet meer gedragen worden. Uiteraard kun je het lekker laten liggen in de lade maar je kunt er ook tal van andere dingen mee doen. Hieronder bespreken we een aantal opties met jullie zoals het verkopen, doneren of hergebruiken van oude sieraden.

Niet weggooien: tips voor het schoonmaken en hergebruiken van oude sieraden!

Het grote voordeel van zilver en goud is dat het nooit zijn waarde verliest, zelfs als sieraden niet meer mooi ogen, kun je er nog van alles mee doen. Het komt vaak voor dat mensen sieraden in huis hebben liggen die zij verkregen hebben uit een erfenis en waar dus een emotionele waarde aan hangt. Wil je geen afstand van deze sieraden doen dan kun je ze natuurlijk altijd oppoetsen.

Oppoetsen

Zilveren sieraden worden naarmate de jaren verstrijken dof en zwart van kleur, echter kun je deze weer glanzend krijgen door het voorzichtig op te poetsen met een zilver poetsdoek. Vandaag de dag zijn de meeste zilveren sieraden gerhodineerd, deze zijn bewerkt met rhodiumplating. Het voordeel van deze bewerking is dat de sieraden niet verkleuren en dus veel langer mooi blijven.

Gouden sieraden kun je het beste reinigen in een sopje van groene zeep. Het beste is om het sieraad een half uur te laten weken in het sopje en daarna voorzichtig schoon te borstelen met een tandenborstel met zachte haartjes.

Taxeren van sieraden

Mocht je sieraden hebben die je niet meer draagt en waarbij je aan het twijfelen bent of je ze wil houden of verkopen, laat deze dan taxeren. Neem contact op met een juwelier bij jou in de buurt en vraag of zij ook taxaties doen. Aan de hand van een eventuele taxatie kun je besluiten of je het sieraad wil houden of toch wil verkopen.

Vermaken van sieraden

Het kan natuurlijk ook zijn dat je sieraden in je bezit hebt die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt. Afstand nemen van het sieraad is wellicht ook geen optie vanwege de emotionele waarde. Je kunt er dan voor kiezen om het sieraad te laten vermaken of omsmelten. Omsmelten kan alleen als het sieraad van echt zilver of goud is. Bezoek een juwelier of goudsmid om advies in te winnen over de mogelijkheden die er zijn.

Doneren

Ook bestaat er de optie om sieraden te doneren, er zijn veel goede doelen die het aannemen. Deze doelen schenken of lenen het dan uit aan mensen die bijvoorbeeld geen geld hebben om sieraden aan te schaffen voor een speciaal moment zoals bijvoorbeeld een huwelijk. Uiteraard kun je de sieraden waar je afstand van wil doen ook doneren aan het Leger des Heils of een kringloopwinkel bij jou in de buurt.

Verkopen

Zijn er sieraden die je toch nooit meer gaat dragen en waar geen emotionele waarde aan hangt, dan kun je deze verkopen. Het is wel belangrijk om eerst de waarde van je sieraden te laten taxeren, dit zodat je wel een eerlijke prijs krijgt bij een eventuele verkoop. Er zijn tal van manieren om je sieraden te verkopen, denk hierbij aan Catawiki of Marktplaat maar wellicht kun je het ook verkopen aan een inkoper.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven